Сергій Жадан — творець сучасної контркультурної прози та поезії

Сергій Жадан — творець сучасної контркультурної прози та поезії

 

Сергій Жадан — видатний український письменник і громадський діяч. Свою популярність заслужив завдяки романам «Депеш Мод», «Ворошиловград» і «Месопотамія». Ці та інші твори автора завоювали численні нагороди, вони переведені на багато мов світу. Усе це літературне надбання робить Сергія Вікторовича одним із найвизначніших письменників сучасної України.

Жадан набув популярності ще й через свою активну громадську позицію. Так, він є одним із організаторів літературного життя в Україні. З 2000 року його обрано віце-президентом Асоціації українських письменників. В останні роки автор активно бере участь в мультимедійних мистецьких проектах, а також у акціях громадянської непокори.

Основні віхи біографії

  1. С.В. Жадан народився в Старобільську (Луганщина) в україномовній родині. За часів радянської перебудови поширював у містечку національну символіку та газети патріотичного спрямування.
  2. Зрештою хлопець вирушає до Харкова, де поступає Педагогічний Університет ім. Г. С. Сковороди на факультет україно-німецької філології.
  3. В 1996-1999 рр. Жадан навчається в аспірантурі цього ж університету і захищає дисертацію на тему українського футуризму.
  4. В 2000-2004 рр. працював викладачем кафедри української та світової літератури.
  5. З 2004 р. являється незалежним письменником і наразі мешкає у Харкові.

 

Діяльність громадського активіста

  • 1991 р. Жадан організував літературний гурток неофутуристського спрямування «Червона Фіра».
  • За часів Помаранчевої революції автор був комендантом наметового містечка в Харкові.
  • Набув популярності завдяки критичним статтям і висловлюванням проти політичного керівництва Харкова і області, зокрема Кернеса і Добкіна.
  • В 2011 р. Взяв участь в акції, направленій проти закону «Про захист суспільної моралі».
  • Приймав активну участь у Євромайдані міста Харкова.

Творча діяльність

Улюблені жанри Сергія Жадана — це роман, поезія, есе. Ключова тема письменника — пострадянське життя в Україні. У своїх творах автор широко вживає розмовну мову і нецензурну лексику. В 2010 році «BBC Україна» визнала романом року творіння Жадана під назвою «Ворошиловград». Автор також займається перекладацькою діяльністю з таких мов, як німецька, польська, російська і білоруська.

«Ворошиловград» — пам'ятник українському рейдерству

Це один з найяскравіших романів харківського письменника. В анотації до самої книги сказано, що вона вийшла жорсткою, меланхолійною і реалістичною. Головному герою Гері книги довелося зіштовхнутися з багатьма життєвими труднощами — йому доводиться взяти на себе керівництво бізнесом брата і організувати його пошуки. Гера вчиться домовлятися з місцевою мафією, рейдерами і бандитами. Він цінує своїх відданих друзів і усими силами намагається залишитись «на плаву» серед усього хаосу невеличкого пострадянського містечка.

Сергій Жадан — перспективний і дуже працьовитий письменник. Його твори рекомендуються до прочитання усім, хто небайдужий до сучасної української літератури і соціально-політичних процесів, які відбуваються в країні.

Категории:
Все статьи Обзоры
Поделиться:

Отзывы на статью Сергій Жадан — творець сучасної контркультурної прози та поезії

    Нет результатов.